X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Jeugdsentiment

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van nathanhotep nathanhotep Auteur op infoyo sinds
20 Januari 2010


Bekijk het profiel van nathanhotep
Datum: 20-01-2010
Auteur: Nathanhotep
Ik zat vanavond aan een mok warme chocomel en de smaak en geur van t warme goedje deden me terugdenken aan mijn jeugd. Een groot deel van mijn jeugd woonde ik in de wijk Spangen in Rotterdam. In de Dacostastraat om precies te zijn. Twee straten achter ons stond het SPARTA stadion. Daar gingen we op woensdagmiddagen stiekum de tribunes op. Niet dat er wedstrijd of dergelijks waren maar het was een kick om iets te doen dat niet mocht. Via een gat in het hek van het naastgelegen speelpleintje wisten we dan het terrein te bereiken en beklommen we de tribune. In die tijd was mijn wereld de straat en de wijk Spangen. Daar speelde zich alles af. Na school was het “buiten spelen”. Gezien de seizoenen waren er straatspelletjes in trek. Zo was er een tijd voor knikkeren, rolschaatsen, stelten, bordje tik, Anna Maria Koekoek en noem maar op. We verveelden ons nooit. We hielden zelfs tennistoernooien en Annie Rietveld en ik stonden altijd tegen elkaar in de finale.

Mijn grootouders woonden in een nabij gelegen wijkje, het Witte Dorp. Dat was eigenlijk een noodwijk uit de jaren 20 van de vorige eeuw maar zo geliefd bij de bewoners dat het eigenlijk pas halverwege de jaren 80 werd afgebroken en een nieuwbouwwijk werd.
Met de kennis van nu waren die huisjes natuurlijk vreselijk. Beneden vond je een kleine woonkamer, keukentje, wc en een zeer klein zijkamertje. Er was een trapkast, dat was een kast gebouwd onder de trap.
Boven was er een klein halletje, opnieuw een klein kamertje en een slaapkamer.
“Oma, Koos lust vast wel een warme chocomel. En ik ook”. Dat was t teken voor oma om t heerlijke drankje klaar te maken. De melk werd verwarmd en vanuit een pakje dr. Oetker werd wat cacao in een mok gestrooid. Een klein laagje warme melk en ik mocht roeren tot de cacao was opgelost. Dan ging de rest van de warme melk erin en wat suiker. Heerlijk was dat.

Ondertussen zat opa de piepers te jassen (=aardappelen schillen) en in t halletje stond een emmer met bonen in zout water. Dat werden dus aardappelen met boontjes en vlees dat twee dagen had staan sudderen op een petroleumstelletje. Heerlijk rook dat en lekker smaakte het.

Voor het slapen gaan mocht ik altijd in bad. Hoewel bad. Dat hadden ze niet, niet eens een douche. Nee het bad was een grote ijzeren teil waar oma dan warm water giette. En ook dat water was gekookt, want een geiser hadden ze ook niet. In de keuken zat ik dan een kwartiertje in de teil. Langer kon niet want dan werd het water al koud.

Nog een kus voor opa en dan bracht oma me naar bed. Ze nam een zaklamp mee want er was geen licht op de trap en dekte me toe in het kleine bedje dat in de slaapkamer stond. Daar stond ook het bed van opa. De oudjes sliepen zolang ik me kon herinneren apart. Oma sleep beneden in het zijkamertje.

En de volgende morgen was het ontbijten en dan bracht oma mij terug naar school.

Ik neem nog een mok chocomel. Proost oma, die is voor u! XXX

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl