X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Als proefkonijn van een nieuwe excursie werd ik als VIP behandeld.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van wilmavanhoesel wilmavanhoesel Auteur op infoyo sinds
28 Juni 2009


Bekijk het profiel van wilmavanhoesel
Datum: 29-06-2009
Deze excursie stond nog niet officieel in de brochure. Maar omdat ik als verschillende tripjes had geboekt werd mij gevraagd of ik interesse had voor een culturele dag.  Ik wil dit aanraden aan iedereen die in Dubai meer wil weten over de cultuur.

Cultuur opsnuiven in Dubai

Ik was weer vroeg opgestaan om een bijzondere excursie te krijgen . Het betrof hier een totaal nieuwe excursie, waarvan de hostessen zelf eerst gingen ervaren of het verkoopbaar zou zijn.

Ik was de eerste klant van deze nieuwe excursie, en trouwens ook de enige. Er ging van het boekingskantoor nog een toekomstige hostess mee om dit ook te ervaren. 
Wilhelmina was het proefkonijn en tegelijk de VIP van de dag want ik werd in de watten gelegd.

Deze tour was puur cultureel.
We startten bij het culturele museum van Dubai. De conservator, liep mee en vulde ontbrekende informatie aan die de gids niet bezat. Normaal ben ik niet een musea freak, maar deze was geweldig interressant. 
Er hingen geknoopte kleden aan de muur met afbeeldingen erop, waarvan ik in eerste intantie dacht dat het een "foto" afdruk was.
Nog nooit heb ik zulk fijn knoopwerk gezien met zulke kunstige afbeeldingen.

Dan de zilverafdeling, waar gebruiksvoorwerpen met de meeste mooie versieringen te zien waren, er was een antieke sieraden afdeling, en pashmina afdeling.
Ik heb een ietsie bietse kennis over de pashmina`s (kashmir sjalen)omdat ik uit India twee exemplaren heb. Eentje die ik heb heeft een borduring waar twee maanden op gewerkt is..handwerk. 
Maar de sjaals die hier tentoongesteld waren, verdienen kunst met de grote K.

Toen gingen we naar een gerestaureerde school. Dit was één van de gebouwen waarvan de sjeik zelf opdracht heeft gegeven om te zorgen dat dit waardevol stukje cultuurgoed bewaard blijft voor het nageslacht.

Er werd verteld hoe vroeger de scholieren hier in de tentoongestelde banken les gekregen hadden, maar het meest interressante vond ik de manier hoe in vroegere tijden dit soort gebouwen ontworpen zijn. Stap voor stap werd uitgelegd hoe de menen, wijs als ze toen al waren, brokken koraal gebruikten als steen, die samen met een leem en zand substantie gemetseld werden tot gebouwen. Daarover heen werd weer een laag verbrokkeld koraal met hetzelfde smeersel aangebracht. 
Het gaat te ver om het allemaal neer  te pennen hier. Maar het was geweldig om het te zien en te horen.

Daarna, het Heritage House. Een huis dat in de oude staat is terug gebracht nadat eerst de bedoeling was dat dit stukje buurt geheel tegen de vlakte zou moeten.
Tijdens het bezoek van Prins Charles en prinses Diana hier, waren beide van mening dat dit bewaard moet blijven i.p.v. gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw.
Direct daarop zijn de plannen voor deze buurt veranderd en heeft men dit in oude staat terug gebracht.

Ik had al gelezen over de windmolens hier en had een visueel beeld van een molen zoals wij die kennen.
Maar de slimme Arabieren hebben deze, totaal niet op molens lijkende, molen ontworpen voor maar één doel...
Allereerst is het woord molen niet echt juist vind ik. Het geraamte, van palen, is niet meer dan een constructie die een rechthoek vormt.
De buitenkant is van jute stof bekleed.
Denk aan een schoenendoos op palen als geraamte en de wanden zijn van jute.
maar nu komt het. Binnenin het geraamte is een onderverdeling van de ruimte gemaakt, kruisvormig en ook deze wanden zijn van jute bekleed. Er werden kussen precies onder
de windmolen geplaatst, omdat de warme lucht door de constructie omhoog ging, vanzelf, en daardoor koelere lucht omlaag dwong! En airco ontdekking van een paar duizend jaar geleden!
Ik heb onder een originele gezeten, niet zooo oud, maar wel gebruikt vroeger, en je kunt waarachtig echt het verschil van temperatuur voelen!

Trouwens, eventussen door. Officieel, in de kranten en op de tv, is het hier nooit warmer dan hoog in de veertig graden.
50 graden is het hoogste dat ze zullen toegeven. En dat is met de reden dat er een internationale wet is die het verbiedt dat contructie arbeiders, of elke arbeider buiten, moeten werken in deze temperatuur,

Hoewel het in de bussen en de auto`s dik 53, 54, 55 graden aangeeft. De officiele, van instaties uit temparatuur,verhuld dat nooit. Iedereen weet beter, maar het is gewoon politiek bedrog.

Ok, mijn laatste gedeelte van de excursie was in een privé woning. 
Er woonde een familie. Het is een traditioneel gezien in dat opzicht, afgezien van het feit dat dit mensen zijn die gestudeerd hebben. Zij, de vrouw, wil een brug slaan tussen de vele culturen die Dubai op dit moment bevolken. Hoewel er zoveel mensen van verschillende komaf, gebruiken en religies hiersamen wonen, geeft het nooit enige wrijving. Maar er is niet veel kennis bij de groepen over elkanders cultuur en dat wil deze vrouw veranderen.
Eerst gaf zij een lezing over de Islam, om duidelijk te maken hoe haar leven daarin vorm heeft.

We kregen een traditionle maaltijd geserveerd en als laatste werd als standaard gebruik een zilveren schaal met allerlei flesjes parfum rondgegeven. je kunt ruiken en kiezen welke je het lekkerst vindt ruiken en die bij jezelf opdoen.

Na de maaltijd onder het genot van echte Arabische koffie, gemaakt met safraan en kardamon erin, gingen we een gesprek aan.
Ik kon haar en haar vriendnnen, die ook aangeschoven waren, alles vragen en zij wilden van alles van mijn leven weten.
Hoe snel kun je een warm contact leggen tuusen vrouwen onder elkaar.
Toen we na een uur praten weg gingen, hebben we elkaar omhelsd en met tranen in de ogen gezwaaid.

De bus zou me terug brengen naar het hotel, maar ik heb me bij de Emirates Mall laten afzetten, zodat ik nog wat extra boeken kon kopen om mee naar huis te nemen..

Dit is nou waarom ik zou graag reis! Culturen opsnuiven en meemaken hoe mensen wonen werken en leven in gedeeltes van de wereld waar je zelf niet thuis bent.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl