X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het einde van de graaiers?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van beanbag beanbag Auteur op infoyo sinds
11 Augustus 2008


Bekijk het profiel van beanbag
Datum: 01-11-2008
Auteur: Beanbag
De golf van Kondratiev, waarmee de ups en downs van de economie worden verklaard is mogelijke wel bekend, maar er is ook een tweede golg, namelijk die van Basra, waarmee de sociologische veranderingen verklaard worden. Over de golf van Basra gaat dit artikel.

De Russische econoom Kondratiev heeft in de vorige eeuw een systeem ontwikkeld, dat bekend is geworden als de golf van Kondratiev. Via zijn golfbeweging heeft hij de tijd in stukken van ongeveer 54 jaar geknipt. Binnen deze 54 jaar vindt men de opgaande lijn in de economie, de hausse. Gevolgd door een tijd van stabilisatie aan de top. Die weer gevolgd wordt door de neergaande lijn, de baisse.
Tussen twee golven, zo ontdekte Kondratiev, waren er vaak oorlogen. Reden? Rampspoed leidt tot gemor, geruzie en dus tot het bij een ander halen, oorlog.
Door de oorlogen ontstonden twee nieuwe ontwikkelingen. De eerste is, zoals nog steeds het geval, de uitvindingen, die eigenlijk gericht waren op het sneller en beter vernietigen van de vijand, maar die ook in het gewone leven bruikbaar bleken en dus voor nieuwe producten zorgden. De tweede is helder. waar vernietigd wordt, moet ook weer worden opgebouwd en opbouw levert werkgelegenheid en winsten. 

De Amerikaanse socioloog Basra was met name naar deze vreemde gang van zaken benieuwd. Hoe komt het toch dat mensen niet in staat zijn om voorspoed vast te houden? Vanuit deze vraag heeft hij over de golf van Kondratiev heen en tweede golf getrokken, die hem leerde dat het gedrag van mensen bepalend is voor de ontwikkeling van de economie. Hij benoemde drie groepen: de uitvinders, de wetenschappers, de arbeiders.
Beginnen we het verhaal bij de start van een hausse, dan zien we dat dat alleen kan als de arbeiders hard hun best doen, zodat er een ontwikkeling op gang komt. De economie die hierdoor ontstaat zorgt voor werkgelegenheid, arbeid en inkomsten. Dus ook voor winsten en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van die werkgelegenheid en het otnwikkelen van nieuwe markten en afzetgebieden. Dus, het gaat goed, waar velen van profiteren.

Als dit alles goed op gang is gekomen ontstaat er een groep mensen, die kansen zien om anderen voor zich te laten werken en zo meer geld te verdienen dan ze alleen zouden kunnen. Er ontstaat een groep rijken en langzaamaan zelfs superrijken. De, zoals Basra ze noemt, graaiers ontstaan. Zij zijn bezig met zichzelf te verrijken, te verrijken en nogmaals te verrijken. Dit is in de hedendaagse situatie te zien bij bankiers, de grote artiesten, managers, oliebaronnen, enzovoorts. Ook ontstaat er corruptie, want waar geld zit, groeit misdaad.
Dus, de mensen die het werk verrichten, de arbeiders, zijn de groep, die verliest. Mensen met een laag inkomen kunnen namelijk niet voldoen aan de eisen van een rijke gemeenschap, waarbinnen ze wel moeten zien te overleven.
Het gaat dan ook uiteindelijk mis. De economie stort in, de baisse is in aantocht. Het gaat bergaf en de werkloosheid groeit, evenals de armoede, die al groeiende was. En waar weinig te besteden valt, zal ook de werkgelegenheid steeds verder afbrokkelen. De tijd van de wetenschappers breekt aan. Zij werken aan nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen, waardoor langzaam nieuwe producten en nieuwe markten ontstaan. Dat dit een positieve invloed heeft is duidelijk, want langzaamaan neemt de economische ontwikkeling weer toe en ontstaan er weer banen, waardoor de arbeiders weer banen vinden en er weer geld in omloop komt en de rijken weer hun kans zullen vinden en nemen.
Waar Kondratiev over een golf van ongeveer 54 jaar spreekt, heeft Basra het over periodes van ongeveer 33 jaar. Als we dat loslaten op de huidige tijd, dan zou dat betekenen dat we in 2019 weer een hoogconjunctuur hebben, met volle werkgelegenheid. De weg er naar toe zal met hobbels bekleed zijn, omdat onze wereld nog steeds in de omklemming zit van de superrijken en dat ook wel zal blijven.
Vraag is hoe de regeringen, die nu de macht over de banken naar zich toe halen hiermee omgaan. Is men bestand tegen de ideeŽn van Thatcher en Reagan/Bush, dat alleen de markt bepaald hoe een economie zich ontwikkeld. Of gaat men ten onrechte uit van het marxisme, waardoor mensen in een dwangwereld, zonder identiteit en eigenwaarde terecht komen: het schrikbeeld van 1984.
De tijd zal het leren. Kansen zijn er nu te over. Als we maar, met zijn allen, waken over de manier waarop ze benut worden.  

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl