X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Koop minder voedsel

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van bernardo bernardo Auteur op infoyo sinds
03 November 2008


Bekijk het profiel van bernardo
Datum: 21-10-2010
Auteur: Bernardo
Minder voedsel kopen? Moet je dan minder gaan eten? Dat hoeft niet. Tenminste, als je zelden voedsel weggooid. Doe je dit wel, dan kun je een hoop geld besparen. Nog belangrijker, je bewijst deze aarde en de armen der aarde een goede dienst. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Bergen afval

Bergen afval Vandaag zat ik naar een documentaire te kijken van de BOS, de Boedistische Omroep Stichting. Die documentare heet Taste the Waste. Vernoemd naar de organisatie (en de website) die aandacht wil vestigen op de enorme afvalbergen en de effecten hiervan op mens en milieu.

De consumenten van "Het rijke Westen" gooien 10% van het voedsel onnodig in de vuilnisbak. Jaarlijks gaat het in Nederland om Ä 2,4 miljard aan eetbaar, of eens eetbaar, voedsel. Dat is ruim Ä 400 per huishouden. En dat terwijl er 1 miljard mensen in deze wereld honger lijden.

Naast de documentaire is er op 24 oktober "De Afvalshow" om over dit probleem te spreken.

Mijn boterham kan toch niet naar Afrika?

Mijn boterham kan toch niet naar Afrika? Dat klopt. Voedsel wat je hier weggooit kun je niet naar Afrika sturen. Maar wat de meeste mensen niet in de gaten hebben, is dat het weggooien van voedsel ook leidt tot hogere prijzen in de rest van de wereld.

Neem nu de wereld graanprijzen. Er is een enorme vraag naar graan. Om bijvoorbeeld brood mee te bakken. Door die vraag stijgt de wereldgraanprijs. Dat betekent dat men ook in Afrika meer geld voor graan moet betalen. Er zijn hierdoor al "broodoorlogen" ontstaan. Die mensen daar hebben al weinig geld en voor hen wordt het steeds moeilijker aan voedsel te komen.

Als wij als consument zorgvuldiger zijn in het inkopen van voedsel, zal ook de vraag afnemen of minder hard toenemen. Hierdoor kun je wereldwijd hoog oplopende prijzen voorkomen.

Ook voor een beter milieu

Ook voor een beter milieu Als er steeds meer landbouwgronden moeten komen om gewassen te telen, dan gaat dit ten koste van de bossen. Hele wouden worden hiervoor omgekapt met grote gevolgen voor het milieu. Datzelfde geldt ook voor landerijen of stallen voor het fokken van koeien. In de documentaire is te zien dat grote hoeveelheden vlees worden weggegooid om klanten geen 'nee' te willen verkopen.

Er zijn bedrijven die het weggegooide voedsel recyclen. Een voorbeeld hiervan was een Duitse bakker die al het niet verkochte brood in een fabriek omzette in brandstof voor de bakovens. Als alle bakkers in Duitsland hieraan zouden meewerken zou er enorm veel energie worden bespaard en een kerncentrale gesloten kunnen worden!

Nog beter is natuurlijk minder brood te bakken waardoor er minder afval ontstaat.

Waat gaat u doen?

Met dit artikel hoop ik een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de voedselafvalberg. Koop niet meer voedsel dan nodig is. Het bespaart u niet alleen geld maar u levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het milieu. En niet te vergeten, helpt u mee om de armen der aarde niet nog armer te laten worden.

Help mee!

Reacties op dit artikel
Morganite, 2014-02-07
( 0 )

Als we minder kopen, is er minder nodig, verdienen de winkels minder, wat weer leidt tot ontslagen en crisis zoals nu. Dat is een beetje de vicieuze cirkel waar we in zitten, maar ik denk toch ook dat er niks anders op zit. Als ik zie hoeveel rotzooi er wordt verkocht, hoeveel geld ook ik jaarlijks uitgeef aan onzin, want alles wat ik nodig heb, heb ik al. De basisbehoeften zijn eigenlijk heel gering. Er is maar een manier om de armen minder arm te laten worden en dat is zelf een beetje armer worden, en dat is nog lang niet arm. Maar hoe? Waar begin je? Minder consumeren, minder rotzooi kopen en je buurman die in de rotzooi-industrie werkt werkeloos zien worden? Soms zou ik willen dat ik een bord voor mijn kop had. Ik ondersteun je idee dus volledig, maar het is en blijft een ingewikkeld web waar we in verstrikt zijn met zijn allen. Terug naar nul en opnieuw beginnen, dat is eigenlijk het enige wat zou werken. Maar goed, klein beginnen en vasthouden aan je idealen en maar zien waar het heen gaat, meer kan je niet, toch?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl