X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Na de grijze, de groene, de rode, de blauwe, nu ook een oranje vuilcontainer?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van beanbag beanbag Auteur op infoyo sinds
11 Augustus 2008


Bekijk het profiel van beanbag
Datum: 30-03-2009
Auteur: Beanbag
We gaan plastic apart verzamelen. Prima idee. Hoe voeren we het uit, want dat zal de bottle neck gaan worden: de aanpak van de gemeenten.

We hebben een container voor algemeen afval (grijs). Een voor gft-afval (groen). Een andere voor chemisch afval (bruin of rood). De vierde is voor papier (blauw). Dan hebben we nog een wijkcontainer voor glas en een andere voor kleding. We krijgen nu ook een container voor plastic (oranje).  Plus de gemeentelijke afval-inleverstations, die men milieuparken noemt. Over eufimisme gesproken.
We scheiden wat af. De huidige maatschappij is zo ingericht dat we kolossaal vervuilen. Omdat meer verantwoord te doen is, terecht, besloten meer aandacht aan het verwerken van ons vuil te besteden. Daardoor kun je recyclen, maar ook voorkomen dat schadelijk en giftige producten in de natuur komen of na verbranding in de lucht.
Wat je vaak ziet, als je probeert een probleem aan te pakken, is dat de oplossing voor nieuwe problemen zorgt. Zo ook de aanpak van de vuilnisberg. Voor ieder huis staat een batterij aan kleurrijke containers, die niet alleen zo langzamerhand de opgang naar het huis versperren, maar vooral een schande voor het oog zijn.
Kan het anders? Hoe? Goedkoper? Makkelijker? Minder storend?
Alles kan, en soms kunnen oplossingen inderdaad voor meer gemak, en vooral minder kosten zorgen. Nu zit uiteraard iedereen voor verwachting op het puntje van de stoel, want als je beweert dat het beter kan, moet je ook met een beter voorstel komen.
Welnu, denk na, kijk rond en zie hoe simpel en eenvoudig de oplossing zichzelf aanprijst. Voor flatgebouwen zie je verzamelcontainers. Voor glaswerk kennen we die al.
Dus, bouw in ieder wijk, op een aantal plekken, verzamelcontainers en schaf alle ander containers af.
Vraag de mensen om hun afval, gescheiden, in de diverse wijkcontainers te gooien en biedt daarvoor dan ook een beloning. Schaf de gemeentelijke afvalstoffenheffing af. Het ophalen van vuil wordt namelijk veel eenvoudiger, gaat veel sneller, dan het huis-aan-huis legen van containers en wordt dus stukken goedkoper. 
Vraag een paar gemeenten, in een paar wijken, een jaar lang een proef uit te voeren. Betrek de buurt- en wijkraden en -verenigingen er bij en organiseer discussiemiddagen, met een broodje en een glaasje fris, met de bewoners. Leg uit waarom we dit doen en wat het voordeel is. Ga dus actief in de weer om mensen op een positieve wijze bij deze nieuwe aanpak te betrekken. Maak daarnaast, rustig, niet dreigend, duidelijk, dat de overtreder een forse boete mag verwachten. En doe dat dan ook, zonder uitzondering. Geen waarschuwing en geen excuus, zoals nu vaak voor bepaalde groepen wordt verzonnen.
Wordt het moeilijker voor ons allen? Neen, als men ons voorziet van goedkope, stevige, papieren zakken, van een verschillende kleur, dan kunnen we die thuis vullen en even wegbrengen, om de hoek, niet in de volgende wijk, want dan werkt het niet. Dus veel verzamelpunten.
Nu zult u zeggen. Tja, nou heb ik geen containers meer, maar een stapel papieren zakken, die ik moet vullen. Dat klopt, maar dat doen we nu ook al: de pedaalemmer, de doos met oud papier, een ander doos voor het glaswerk, de derde voor chemisch afval. De doos wordt een zak en is die vol dan even om de hoek er mee. Het levert een forse besparing op voor wat betreft de steeds hoger wordende afvalstoffenheffing. Het voorkomt de lange rij aan verschillende containers voor onze huisdeur. Het maakt ons allen bewuster waar we mee bezig zijn. En, het voorkomt dat we binnenkort voor iedere container een chip krijgen, die gaat bepalen wat we moeten betalen, gelet op de hoeveelheid afval die we aanbieden.
Het kan, dus laten we het gaan doen. 

Reacties op dit artikel
Tilo, 2009-04-03
( 0 )

Ik heb 15 jaar geleden in zuid Duitsland gewoond.
Daar was het al heel normaal om alles te scheiden. Je had een gele en roze achtige zak, er stond op de zakken precies wat er in mocht. Ik vond dat altijd een goede oplossing en geen probleem om te sorteren. Er zat wel iets meer werk aan,want het mocht er niet vuil in, maar het wers weer hergebruikt dus goed voor het milieu.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl