X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De professionele vrijwilliger.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van beanbag beanbag Auteur op infoyo sinds
11 Augustus 2008


Bekijk het profiel van beanbag
Datum: 18-12-2008
Auteur: Beanbag
De zo broodnodige vrijwilliger veroudert. De jongere vrijwilliger is nog niet aanwezig. De participerende vrijwilliger voelt zich niet serieus genomen. De vrijwilliger als uitstervend ras? Participatie op zijn laatste benen?Deze vragen komen onwillekeurig bij je op wanneer je in discussie gaat over zin en nut van vrijwilligerswerk en wat het daadwerkelijk inhoud: sociale ondersteuning of gratis (betaald) werk?Als vrijwilligerswerk zoveel biedt en gewaardeerd wordt, waarom vinden we dan geen nieuwe vrijwilligers en hoe komt het dat de jeugd niet staat te springen om deel te nemen?

Ook bij zelforganisaties van uitkeringsgerechtigden ziet men dat de inzet in het participatieproces, als onbetaald werkende, als vrijwilliger, minder kansen biedt voor zowel de vrijwilliger als voor de organisatie, om daadwerkelijk iets bij te dragen. De term sociale activering is hier geÔntroduceerd en heeft participatie vervangen, want alles is vrij eenzijdig gericht op de betaalde arbeidsmarkt. Zelfs voor hen, waarvan erkend wordt dat zij op die markt niets meer te zoeken hebben of nooit iets te zoeken zullen hebben. De gewaardeerde, uitkeringsgerechtigde vrijwilliger, de uitkeringsgerechtigde participant, komt zo buitenspel te staan, behalve wanneer zij of hij via de gemeente in een verplichte vorm van vrijwillige arbeid wordt gestopt: de sociale activering.

Op deze wijze kunnen we vanuit de geschiedenis van de afgelopen 50 jaar drie vormen van vrijwilligerswerk/participatie herkennen:
het traditionele vrijwilligerswerk: van oudsher actief in verenigingen enzovoorts
de mantelzorg
de onbetaalde arbeid: vrijwilligers, die werkzaamheden verrichten, waarvoor men geen loon wil betalen, maar die hard nodig zijn voor de maatschappij.

Wat we ook ervaren is dat het dualisme in onze samenleving toeneemt. De kloof
tussen rijk en arm groeit. Niet alleen in de wereld maar ook in ons eigen land. Is dit rechtvaardig of niet? Hoe dan ook is het ook en vooral een grote verspilling van menselijk kapitaal.

Een derde feit is dat steeds meer mensen steeds verder weg komen te staan van het niveau waar beslissingen worden genomen en dat er van daadwerkelijke participatie, op lokaal noch nationaal en zeker niet Europees niveau, nauwelijks of geen sprake is. Actief burgerschap staat op veel agenda's, denk bijvoorbeeld aan het 'Comitť des Sages' (Comitť van Wijzen) dat het Europees Parlement en de Europese Commissie enkele jaren geleden instelden om voorstellen te ontwerpen om de mensen meer te betrekken bij de processen. Maar in de praktijk blijkt dat het hardleerser is dan de theorie. Door de verandering van de maatschappelijke omstandigheden, in combinatie met de positieve economische ontwikkeling, hebben steeds meer volwassenen -man Ťn vrouw- een betaalde baan. Dit is een van de redenen dat we zien hoe participatie en vrijwilligerswerk veranderen en of wegebben of verplichtend worden. Vanuit het traditionele vrijwilligerswerk gezien betekent dit dat de vrijwilliger steeds ouder wordt en niet of nauwelijks wordt opgevolgd.
De veranderingen hebben ook hun effect op de betrokkenheid van de burger bij democratische processen. Deze vermindert. Zo worden bijvoorbeeld lokale cliŽntenraden opgeheven of ver-regionaliseerd, ondanks de verplichting binnen de WWB om een vorm van cliŽntenparticipatie te waarborgen. Een ander voorbeeld is de moeite waarmee een gemeentelijke Jongeren- of Jeugdraad tot stand komt.
De WMO-ontwikkeling, waarbinnen twee groepen sterk vertegenwoordigd zijn: de belangengroepen van de zorgaanbieders en de gehandicapten. Terecht is er voor de laatste groep ook een grootschalige ondersteuning opgezet. Voor de andere mogelijke gebruikers is dat echter niet het geval, waardoor zij veelal buitenspel staan of worden gezet. Ondanks de verplichting van de wetgever om een brede vorm van cliŽntenparticipatie op te zetten zien we dat hoofdzakelijk de twee benoemde groepen daarbinnen een rol van betekenis spelen. Dat betekent nogal wat voor het vrijwilligerswerk, waar we nu al met tekorten kampen en nauwelijks aanwas zien.
Deze werkvorm zal nog verder onder druk komen, aangezien de veranderende -betaald- werksituatie van mensen hen zal dwingen hun leven anders in te richten.
De Commissie Bakker zegt hierover: ďSociale vaardigheden worden daarom steeds belangrijker.Ē
De druk op de vrijwilligers zal dus alleen nog maar toenemen, zeker waar ook de werkomstandigheden van hen mee zal veranderen en dus (nog) meer van hen zal vergen.
De participatie van de burger, die tijd kost, zal een nadere overweging ondergaan. Er zullen weer groepen op staan die het vrijwilligerswerk betaald willen hebben.
Alhoewel dit alles niet van vandaag op morgen zal plaatsvinden en zeker niet in zijn totaliteit zal geschieden, heeft het rapport Bakker beslist invloed op het toekomstige vrijwilligerswerk.
Waar we gestart zijn met een situatieschets van het traditionele vrijwilligerswerk, zoals we dat hedentendage kennen, biedt het bovenstaande meer inzicht in de verwachtingen voor de komende 10 jaar.
Wil het vrijwilligerswerk en zeker ook de vrijwilliger in dit scenario overeind blijven dan is investering in de inzetbaarheid en de effectiviteit ons inziens een must.

Reacties op dit artikel
Martin van veen, 2011-01-23
( 0 )

Dat we in Nederland 3,5 miljoen vrijwilligers hebben, daaruit blijkt dat het hart op de goede plaats van mensen zit.
Maar die opmerking dat de jeugd schittert door afwezigheid.... is helaas een feit.
Werk zelf als vrijwilliger in een verzorging instelling in Amsterdam noord...
Het zijn meestal mensen van 40 to 88 jaar die dit werk doen.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl