X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Mannen en vrouwen, Babylonische spraakverwarringen?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Michiel Michiel Auteur op infoyo sinds
24 Oktober 2008


Bekijk het profiel van Michiel
Datum: 10-12-2008
Auteur: Michiel
Ik heb een probleem. Nee ik heb het niet over roken, en ook niet over politiek. Ik heb het over het feit dat ik een vent ben, en kerels steeds meer negatief worden afgeschilderd. In mijn beleving althans, en dat is dus mijn waarheid.

Praten en begrijpen is altijd al een probleem geweest. In het oude Babylon speelde dit al. Het Hebreeuwse woord voor deze stad “Babel” lijkt verrekte veel op het woord voor verwarren “Bab-ili”. Dit was echter een Akkadisch woord, een andere taal dus. Die mensen daar woonden, werkten, stierven, slapen en vreeën met elkaar in 1 stad en spraken blijkbaar verschillende talen. Tja, dat dit moeilijkheden oplevert is duidelijk zat. Vandaar de term Babylonische spraakverwarring. En bij praten is het vaak zo: net niet goed, is heel erg fout. Laten we Nederland nu voor het gemak eens met Babylon vergelijken. Ik spreek dus een andere taal dan mijn vriendin. Alles gaat goed als het over zaken als mode, voetbal, muziek, auto’s en dat soort zaken gaat. Onderwerpen waarbij een spraakverwarring meestal alleen maar leidt tot leuke gesprekken of tot hilariteit.
Is het onderwerp wat persoonlijker van aard en voelen we wat meer betrokkenheid, dan wordt het lastig. Er staat nu meer op het spel. Onze betrokkenheid is groter. Een persoonlijke mening van iemand over mijn vader komt bij mij harder binnen dan een mening over de capaciteit van het Nou Camp stadion in Barcelona. Kom aan mijn familie, en je komt aan mij. Mijn persoonlijke roots liggen daar. En ook al ben ik het eens met je, het blijft een mijnenveld. Een verkeerd woord en Babel wordt bab-ili.

Wordt het nog persoonlijker, zoiets lastigs als gevoelens, dan is het van belang dat je elkaar goed begrijpt. Het mijnenveld bewandel je uiteindelijk toch samen. Als ik het heb over mijn onzekerheid in een nieuwe baan, zal ik eerder hoog opgeven over de zaken die goed zijn gegaan, over de leuke grappen die er gevallen zijn dan over mijn twijfel. Mijn twijfel over het aankunnen van een en ander, of zelfs maar het thuis voelen in een nieuwe omgeving. Heel erg graag zou ik daar wat over willen loslaten.
Echter, dat doe ik toch. Waarom is het nou zo onbegrijpelijk dat wanneer ik vertel over een discussie die is gevoerd op de zaak, en waarbij ik mij mening te vuur en te zwaard heb verdedigd, en iedereen versteld stond van mijn scherpe geest ik in werkelijk wat anders bedoel. Is het nou zo moeilijk om te zien dat ik me onzeker voel.

Als ik er vanuit ga dat wij mannen wel degelijk praten over gevoelens, maar in een andere taal, dan ontstaat er een totaal ander beeld. Ik wou dat ik de vrouwentaal perfect sprak, maar ik wil ook graag dat ik begrepen wordt. Verdriet is bij mij boosheid, stoer doen is onzeker zijn, lomp zijn is vaak niet weten hoe te vertellen, vloeken en schelden zijn vrijwel altijd tegen mezelf bedoelt.

Nu ontstaat een beeld van mannen die niet communiceren, lomp zijn, een vrouw zwanger maken en vertrekken, en ga zo maar door. We hebben onze nukken. En goed er zitten af en toe een stel kwallen tussen … Maar reken ons daar niet als geheel op af. Ik loop niet weg wanneer mijn vriendin zwanger mocht zijn. Ook niet als ze kanker heeft. Ik probeer te vertellen hoe bang ik ben. Ik doe mijn uiterste best om te vertellen hoe mooi en lief en geweldig je bent. Als ik een bosje rozen meeneem is dat echt bedoelt als compliment.
Als we elkaar niet begrijpen ligt dat vaker aan de taal en dan aan de goede bedoelingen. Dit kan wel leiden tot oorlogen of scheidingen. Zoek de historie van Babylon maar eens op op Wikipedia. Of mannen: lees maar eens een “Margriet”. Een ding staat voor mij als een paal boven water: het leren van een vreemde taal is een van de leukste dingen die er bestaan. Maar dat is mijn waarheid hè?

Reacties op dit artikel
Carina03, 2008-12-12
( +3 )

Mannen en vrouwen moet je nemen zoals ze zijn, van die mietjes die zich all-over scheren en hun vrouwelijke kant laten zien krijg ik spontaan de kriebels. Laat een man een man zijn en een vrouw een vrouw, als die klik komt, komt hij niet voor niets waarom zou je dan veranderen of willen veranderen. Spraakverwarring kan zowel leed als plezier brengen maar als je je partner een beetje kent weet je wel wat hij of zij bedoelt. Leuk stukje.
Gay!!, 2009-03-20
( -2 )

Hamawillow, 2009-11-22
( +1 )

Wauw.. ik vind dit echt een geweldig artikel, mijn complimenten, Michiel.
Ik werk met mannen en ik moet je gelijk geven: het overgrote deel zijn gewoon leuke kerels waar helemaal niks mis mee is.
Ik ga ook steeds beter de mannen-taal verstaan. Vroeger was ik 'geemancipeerd' en nog vind ik dat vrouwen en mannen evenveel waard zouden moeten zijn, maar toen gaf ik af op mannen, nu neem ik ze vaak in verdediging.
Er is een goed boek geschreven over dit onderwerp: "verschil mag er zijn" van Martine F. Delfos.
Ook de boeken 'Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus' van John Gray zijn heel goed leesbaar en verduidelijkend. Leuk om als (echt)paar samen te lezen en erover te praten.
liefs, HamaWillow
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl