X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Ontwikkelingshulp nieuwe stijl

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van beanbag beanbag Auteur op infoyo sinds
11 Augustus 2008


Bekijk het profiel van beanbag
Datum: 28-11-2008
Auteur: Beanbag
Jaarlijks geven wij meer dan 5,5 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp. Zet dit ook zoden aan de dijk of is het een calvinistisch goeddoenertje waarmee we de nodige aflaten kunnen kopen? Het budget van ontwikkelingshulp staat onder druk, dat moge duidelijk zijn. De centrale  vraag is niet of we moeten geven, maar is vooral hoe, want de manier waarop we het nu doen past niet meer bij deze tijd.

Feit is dat Nederland een van de grootste donoren van de wereld is. Feit is dat Nederland veel meer geld uit geeft aan armoede buiten het land, dan armoede in het eigen land. Feit is dat armoede overal, in iedere omgeving, ellendig en fout is. Dus is er geen discussie of vergelijking mogelijk. Feit is dat er vluchtelingen zijn, die hulp dringend nodig hebben. Feit is dat die hulp de mensen in nood heel vaak niet bereikt, maar ergens op een zwarte markt belandt of staat te verrotten omdat de infrastructuur niet is aangepast aan het moeten verplaatsen van zoveel goederen. Feit is dat wij zien hoe mensen, gek van de honger en de dorst, vanuit een vliegtuig of vanaf een vrachtwagen zaken voedsel krijgen toegeworpen, waardoor het recht van de sterkste geldt en de zwakkeren niets kunnen bemachtigen. Feit is dat het Westen niet in staat is om de steeds weer oplaaiende oorlog c.q. conflicten daadwerkelijk effectief te bestrijden. Feit is dat heel veel ontwikkelingsgeld verkeerd wordt gebruikt en verkeerd terecht komt.
Feit is ook dat de projecten, waar men zo trots op is vaak na korte tijd op hun gat liggen, omdat ze en niet voldoen aan de wensen en verwachtingen van de mensen en niet uitgaan van de mogelijkheden van de mensen.
Feit is dus dat er wel veel organisaties zijn die zich heel belangrijk vinden en hun werk hoog achten, maar dat hun effectiviteit laag is. De mensen in nood zijn daarmee dus niet of nauwelijks iets opgeschoten.  Dat het ook anders kan bewijst de Duitse acteur Karl-Heinz Böhm al vele jaren. Circa twee decennia geleden deed de man, die ooit de keizer van Oostenrijk speelde, de man van Sissi, in het tv-programma Wedden Dat de toezegging, dat als hij de weddenschap zou verliezen, hij een ontwikkelingsproject in Ethiopië zou opzetten. Hij hield niet slechts woord, hij leeft en werkt er, hoogbejaard, nog steeds. Duizenden mensen hebben inmiddels, dankzij zijn inzet, dorpen gebouwd, voedsel verbouwd, waarmee ze zichzelf kunnen voeden en inmiddels zelfs delen kunnen verkopen, waterirrigatie geregeld, malaria bestreden, scholen gebouwd, bedirjven opgezet, ga maar door. Geïnteresseerd? Zoek via Google naar "Menschen fur Menschen", het programma waaronder ze werken.
Nederland wordt dezer dagen wakker geschud door de schrijver Gerbert van der AA, die betoogt dat het afgelopen moet zijn met gratis projecten, waarbij de mensen niet betrokken zijn en waarmee ze geen of nauwelijks binding hebben.
Hij schrijft dat de Afrikanen mee moeten betalen aan projecten, waardoor ze echt ownership kunnen opbouwen en waardoor ze belang hebben om het project te laten slagen. Commercieel werken vergroot de waarde, de slaagkans en de effectiviteit van een project, zo stelt hij. Blijft het bij zijn oproep? Of worden ze in Den Haag ook wakker? Zal minister Koenders zijn beleid bij stellen of zal hij ons allen mededelen dat hij dat al gedaan heeft, bang dat iets van al zijn rijkdom verloren gaat?
Armoede, een wereldthema. Armoede, bron van oorlog, terrorisme, ellende. Armoede, overal weer te vinden. Kijk eens echt om je heen, dan zie je ook de groeiende armoede in eigen land.
Steeds weer, bij iedere oproep om te geven, moeten we open staan voor de hulp, die we kunnen bieden, want er zijn zoveel mensen van afhankelijk. Op dat moment, om te zorgen voor de noodopvang, voedsel, drinkwater.
Maar besef iedere keer weer, dat wij allen veel te weinig vragen wat er precies met het geld gebeurt. Verhalen over kapotte vrachtwagens, waardoor het van de schepen geloste voedsel niet kon worden vervoerd en op de kade lag te rotten en door dieven werd ontvreemd zijn aan de orde van de dag. Het moet anders kunnen. Menselijker, effectiver. Hoe? Mocht men het niet weten: vraag eens aan Karl-Heinz Böhm, want hij weet het. Zijn bevlogenheid, maar vooral zijn openheid om met de mensen samen te gaan zoeken naar oplossingen zijn richtinggevend.
Men wil altijd good practices. Bij deze, maar maak er dan ook gebruik van. Mogelijk dat dan minder mensen honger lijden en er sneller weer zelf voor kunnen zorgen dat ze kunnen overleven. Dan vervangen we de naam Ontwikkelingshulp of Ontwikkelingssamenwerking in: participatie voor een betere toekomst.

Reacties op dit artikel
Wouter, 2009-01-02
( 0 )

Goed verhaal. Hulp in de vorm van noodhulp of bij onderwijs of gezondheidszorg lijken me nuttige vormen van hulp. Uiteindelijk gaat het erom de mensen in ontwikkelingslanden de kans te geven zichzelf uit hun armoede te werken. Die tariefmuren en andere oneerlijke handelsregels helpen daar niet bij. Door de EU met landbouwsubsidies ondersteunde tomaten die in Afrika gedumpt worden en de lokale boeren kapot maken bijvoorbeeld. Het helpt om meer producten met een fair trade keurmerk te kopen in wereldwinkel of supermarkt, bv wijn, thee, rijst, pindakaas, chocola, vruchtensappen en bananen. Daarvoor kijgt de boer een eerlijke prijs. Een ander probleem voor mensen in ontwikkelingslanden is dat ze tegenslagen vaak financieel niet te boven kunnen komen. Daarvoor is het nodig dat er een financieel systeem komt voor microkredieten maar ook voor sparen. Om dat proces verder op gang te hebben is het denk ik nuttig een deel van ons spaargeld te investeren in microkredieten via organisaties als Oikocredit, Triodos bank of ASN bank. Zo kunnen mensen in ontwikkelingslanden zelf hun verantwoordelijkheid nemen en hier hebben dictators etc weinig aan. Het geld wordt meestal weer terugbetaald en kan meerdere keren gebruikt worden. Dit helpt de economie verder op gang.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl