X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Recensie documentaire 'Bierboys en Breezerbabes'.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Jim18 Jim18 Auteur op infoyo sinds
02 November 2008


Bekijk het profiel van Jim18
Datum: 18-11-2008
Auteur: Jim18
Ik heb de documentaire Bierboys en Breezerbabes uitgekozen van Zembla, uitgezonden op 6 juli 2006. De documentaire gaat over het vele drankgebruik onder jongeren. De Nederlandse jongeren drinken het meest van Europa. Het gaat over de jongeren, soms pas 12 jaar die veel drank gebruiken. Ze worden gevolgd door de cameraploeg in hun ketens in Dalfsen, dat ligt in Overijssel. Er is zoveel bekend over de enorme schade dat veel drankgebruik aanricht op de hersenen, maar ouders trekken zich er niet zoveel van aan en keuren het drankgebruik vaak goed of stimuleren het zelfs.

Inhoud

In de documentaire komt het volgende aan bod: Er is eerst een soort intro, de cameraploeg gaat onderzoek doen en gaat als eerste naar de Nova Zembar, een keten in Dalfsen. Hier komen Huub met zijn vrienden elk weekend bij elkaar. Er wordt verteld hoeveel er gedronken wordt, de mening van de vader van Huub en wat ze er allemaal doen. De ouders van Huub helpen hen met alcohol kopen, omdat ze zelf 14-16 jaar zijn en zijn vader denkt dat het allemaal wel goed gaat in de keten. De wethouder van Dalfsen geeft haar mening, en een interview met de vader van Huub komt ook aan bod. Nog een keten, het Zoldergie komen jongeren vanaf 12 jaar en Paul laat met zijn vader (de leider van de keten) de keten zien. Er wordt ook veel informatie gegeven wat de drank doet met de hersenen en wat de gevolgen zijn. Melanie (14) komt ook in de keten, er wordt een interview met haar en haar moeder gehouden. Ze vertelt hier hoeveel ze drinkt en haar moeder geeft ook haar mening. Als de ouders de kinderen leren drinken gaan ze later veel drinken, als de ouders maatregelen nemen en niet leren drinken die kinderen drinken veel minder, vertelt een wetenschapper. De moeder van Melanie denkt dat ze een enkele breezer drinkt, maar dat is vele male meer vertelt Melanie. De ouders vinden het vaak geen probleem, stellen vaak geen regels en ondersteunen het vaak, ze denken dat als ze maatregelen nemen dat ze hun kinderen moeten opsluiten. Wetenschappers weten dat regels juist wel helpen, maar ouders geloven dat niet.
DJ Korsakoff is een bekende DJ in de keten, ze vertelt waarom ze zo heet omdat het ook een bekend Syndroom is, namelijk het Korsakoff syndroom. R. Tjepkema is een patiŽnt van het Korsakoff syndroom, bij dat syndroom onthoud je vaak dingen niet. Hijzelf vertelt er over. De moeder van Melanie en de ouders van Ferdy vinden dat de ouders verantwoordelijk zijn voor hun kinderen en niet de gemeente. De vader van Huub vindt het drinken erbij horen, en ziet het drinken niet als een probleem, de andere ouders zien het ook zo. En zo eindigt de documentaire.

Mening

Ik vond de documentaire interessant en echt goed. Maar hij kan natuurlijk altijd nog beter. Daar vertel ik later wat over. Het is erg boeiend omdat de documentaire gericht is op een algemeen breed publiek. Iedereen kan zien hoe shockerend het is dat het drankgebruik zoveel is toegenomen de laatste jaren, en dat er wat aan gedaan moet worden. Ze maken duidelijk dat de legitimatieplicht en boetes niet zoveel zin heeft. En dat ook ouders het geen probleem vinden en het zelfs ondersteunen.
Het is ook een onderwerp waar veel mensen geÔnteresseerd in zijn. Niet alleen kinderen maar ook ouderen en ouders van andere kinderen kijken dit programma om te kijken hoe het er bij andere aan toe gaat in vergelijking met hun eigen kinderen. In de documentaire praten ze met de kinderen zelf waardoor kinderen zich kunnen vergelijken met anderen, maar ook ouders die zich weer kunnen vergelijken met de desbetreffende ouder die aan het woord is over hun kind.
In de documentaire komen veel functies van de media voor, daardoor kijken er ook meerdere mensen naar. Ik vind het goed dat de ouders ook hun mening hebben gegeven. Verder is het interessant dat de wetenschappers en hoogleraren uitleggen waar het nou echt om draait. Ook leuk om uit te leggen wat het vele drankgebruik met de hersenen doet met beelden erbij. Ten slotte was het ook origineel om in de inleiding allemaal kleine stukjes te laten zien van de inhoud uit de documentaire.

Documentaire in verband met media?

Het is vaak in het nieuws geweest dat ouders het drankgebruik onderschatten. Melanie drinkt gewoon veel meer dan dat haar moeder denkt, 1 tot 2 breezers. Ze vertelt zelf dat ze bij een festival zich helemaal lam gaat zuipen. In de volkskrant stond ooit dat kinderen steeds eerder met drinken beginnen, dat is een overeenkomst met de documentaire. Melanie drinkt bijvoorbeeld al vanaf haar 13e.

Commentaar onderwerp

Commentaar over het onderwerp zelf gaat vooral omdat ik niet zo begrijp dat de ouders wel een belangrijke rol hebben, maar zich er niet zoveel van aantrekken dat het drankprobleem zo extreem is.
Verder begrijp ik niet zo dat er niet echt gelet wordt op de leeftijd in de ketens, je mag pas vanaf 16 breezers en bier kopen, maar Melanie doet het al op haar 13e, dat is gewoon ongelooflijk.
Je merkt ook dat de jongeren zelf niet eens weten hoeveel ze wel niet gedronken hebben. Ze weten het vaak niet of het is meer dan 10 biertjes. Daarom is het belangrijk om een grens te vormen. Wat is de limiet samen met de gemeente, kinderen en de ouders. Kortom er moet een grens worden ingesteld en de jongeren en de ouders moeten beter worden ingelicht wat het vele alcoholgebruik met je lichaam kan doen.

Eventuele verbeterpunten aan de documentaire

Verbeterpunten zijn bijv. dat ik vind dat er wat dieper in had mogen gaan dat ouders het echt onderschatten en het vele drankgebruik zelfs stimuleren. Waarom doen ze dat? Want het is echt een groot probleem wat speelt in de maatschappij, en waar dus ook te weinig aandacht aan wordt besteedt. Ik vind dat er wel iets van een nieuwsbericht in had gemogen. Ik vind zelf veel nieuwsberichten over het probleem maar het komt niet in de documentaire voor. Het probleem is zo erg, dat het zelfs in de krant komt. Verder iets van de politiek misschien, dat ze een stukje uit de Tweede Kamer laten zien, hoe het probleem daar speelt. Want er komt niks uit de politiek voor.
Ten slotte had er ook wel iets van reclame of iets van tv wat het alcohol drinken stimuleert, want dat bepaalt ook mede het vroege drankgebruik.

Reacties op dit artikel
Emma, 2010-03-13
( -2 )

KANKER OP
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl