X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


MongoliŽ, wie wil daar nou heen?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van rpverschuren rpverschuren Auteur op infoyo sinds
09 Oktober 2008


Bekijk het profiel van rpverschuren
Datum: 31-10-2008
Auteur: Rpverschuren
Waarom MongoliŽ? De meeste mensen zullen zich dit afvragen. Ik ben nu 2 keer in dat land geweest en ik ben er van overtuigd dat MongoliŽ het in zich heeft om in de toekomst een erg aantrekkelijke toeristische attractie te worden.Die 2 reizen waren samen met respectievelijk 40 en 80 jongeren. En nog steeds (na 4 jaar) wanneer ik aan 1 van hun vraag wat de mooiste reis tot nu was, die ze gemaakt hebben, wordt MongoliŽ genoemd. En geloof me, de meeste hadden/hebben al verschillende reizen gemaakt!


Dus waarom is dat dan, dat de meeste van mijn ex-reisgenoten nog steeds met plezier terugdenken aan MongoliŽ?

Eerst maar eens wat feiten; deze republiek in Centraal AziŽ is 1.554.731 km2 groot, dat is ruim 45 keer groter dan Nederland. Er wonen net geen 3 miljoen mensen, dus als we gaan kijken hoeveel mensen er per km2 wonen dan komen we uit op; 0,5 (ter vergelijking; in Nederland is dat 491 per km2).
Je hebt er dus de ruimte! En dat is nu juist de aantrekkingskracht van een land als MongoliŽ voor
ons Nederlanders (en Belgen). Ze hebben geen stranden (het land is geheel omsloten door 2 buurlanden, China en Rusland), geen wintersportfaciliteiten en (nog) geen typische toeristen campings voorzien van alle comfort.

Maar ze hebben wel de ruimte, en nog veel, heel veel, ongerepte natuur. Het land heeft bossen, steppes, een grote woestijn (de gobi), zuivere rivieren en heuvels die erg dicht in de buurt van heuse bergen komen..
Je kan er dagen rondtrekken zonder een mens tegen te komen. Sterker; je kan er zelfs zo verdwalen dat geen mens je ooit meer terug vind! Het enige dat je tegen zult komen zijn de kuddes paarden, schapen, geiten en yaks. En af en toe een nomade die samen met zijn familie in een ďgerĒ (de plaatselijke behuizing) rondtrekt.

Het is zo enorm rustgevend als je ís avonds buiten zit en dan alleen maar de wind hoort, af en toe onderbroken door het blaten van een schaap of de kreet van een vogel. Of, als je er in de buurt zit, het gekabbel van een riviertje. Er is geen horizon vervuiling etc. Zover als je kan kijken niets dan natuur!
Snelwegen kent het land (nog) niet en vliegverkeer erboven is nagenoeg nihil.
Het land heeft een zogenaamd ďlandklimaatĒ, dat betekend hete droge zomers en lange koude winters. In de zomer gebeurt het vaak dat het kwik oploopt tot temperaturen boven de 40 graden Celsius, en ís winters is het ook geen uitzondering wanneer het kwik zakt onder -35 graden Celcius!
Ook voor mensen met een krappe beurs is het land aantrekkelijk. Alles is relatief goedkoop (voorbeeld; in de supermarkt betaald men voor een fles cola omgerekend Ä 0,30, in Nederland is dat Ä 0,90!) en dat terwijl nagenoeg alles ingevoerd moet worden!
En toch is , zeker in de hoofdstad, alles te krijgen! Weliswaar is er (nog) geen McDonalds te vinden in Ulaanbataar, maar er zijn toch wel een aantal plaatselijke ďfast foodĒzaken te bespeuren als je goed rondkijkt. Maar waarschijnlijk het belangrijkste is toch wel dat de bevolking enorm vriendelijk is! Ze zijn enorm geÔnteresseerd in iedereen die uit het buitenland komt. Ze zijn hulpvaardig (moet ook wel in dat land; mensen zijn daar enorm op elkaar aangewezen) en ze zijn, ondanks de armoede, gul! Wanneer je bij een Mongool op visite gaat, zullen zij je alles aanbieden wat ze in huis hebben aan eten en drinken, zelfs als dat ten koste gaat van hun eigen maaltijden. Toegegeven; hun gerechten zijn totaal anders dan wij Nederlanders gewend zijn, maar ik heb tot nu toe iedereen met smaak zien eten en drinken!

Het enige probleem is de manier waarop men naar MongoliŽ wil reizen. Over land kan eigenlijk alleen maar via de TransmongoliŽ-expres, die vanuit Moskou vertrekt (of vanuit Peking wanneer men besluit van de andere kant te komen). Deze reis duurt, exclusief de reis naar Moskou (of Peking), ongeveer 5 dagen! (vanuit Peking 1 hele dag). Voordeel is wel dat je dan ook de onmetelijkheid van Rusland ervaart.
Vliegen kan alleen wanneer men overstappen in Moskou geen probleem vind, er vliegen namelijk nog niet echt veel maatschappijen op Ulaanbataar, de hoofdstad van MongoliŽ. En, zoals altijd, is vliegen meteen de duurste manier om er te komen.
Met de auto kan ook, maar dat wordt gezien als een echt avontuur! Er zijn mensen die dat doen (in de zomer van 2008 is er zelfs een heuse oldtimer tocht geweest, die vanuit Nederland, door MongoliŽ heen, naar Peking zijn gereden.), maar dat zijn mensen die van echte avonturen houden en die het leuk vinden om te sleutelen aan autoís. Want doorgaans zijn de wegen in dat soort gebieden erg slecht. Alleen in en om de hoofdstad Ulaanbataar, zijn de wegen van een redelijke kwaliteit. Even buiten de stad wordt het slalommen om de gaten in het wegdek heen! En op een gegeven moment houd het geasfalteerde gedeelte op en gaat de weg over op een zandweg (in de zomer geen probleem, maar ís winters niet te doen).

En als de lezer zich nu nog steeds afvraagt; ďwaarom MongoliŽ?Ē, dan zou ik hem/haar willen adviseren om er zelf eens te gaan kijken, want ik denk het zeker te weten dat iedereen wel iets kan vinden in MongoliŽ wat hem/haar aanspreekt.

Reacties op dit artikel
Enkhbaisgalan jargalan, 2009-02-20
( +1 )

Ik kom uit mongolie en dat is een tof land denk ik ik weet er niks van want ik heb daar maar toen ik 3 jaar was gewoond nu woon ik in belgie al 11 jaar en ik ben naar mongolie al twee keer geweest en ik vind het daar heel koudt en wij wonen in de hoofdstad van mongolie ( ulaanbatar ) das mijn favoriete stad
Rolanne, 2009-06-14
( +1 )

Hallo RpVerschuren, Wat een leuke persoonlijke tekst over Mongoli√ę, eentje die niet te vinden is in een aardrijkskunde boek of reisfolder. Ik heb recent een berg door geploeterd, voor een Infoy artikel. Dank je wel, Rolanne
Geert portier, 2009-10-15
( -1 )

Hallo,
ik ben getrouwd met een Mongoolse in UB.
Werkelijk een hele ervaring.
Mijn job laat het toe regelmatig te reizen, zodoende ben ik daar tweemaal voor 6 weken geweest.
Ook werkelijk samen geleefd met de familie, werkelijk fantastisch met betrekking tot de openheid, bezorgdheid.....
Heb daar een vriendenkring opgebouwd met werkelijk vooraanstaande personaliteiten aldaar.
Een journalist met een eigen TV programma, twee specialist geneesheren en zakenmensen.
Ik denk er nu zelfs over na om aldaar te gaan wonen.
Dan vanaf daar naar mijn werk te reizen.
Inderdaad, het kan er enorm koud zijn (ben enkel nog maar in de winter daar geweest), maar er zijn alternatieven genoeg.
Werkelijk heel goede restaurants (bvb daar uitgebreid gegeten met vier personen voor 30 Euro....), toch fenomenaal.
Ik leef momenteel samen met mijn echtgenoot in Zuid-Afrika, maar toch missen we Mongol√Įe.
Hopelijk heb ik hier een positieve noot achtergelaten.
Groetjes
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl