X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mijn mening over..." en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Apple's Genius blijkt in praktijk opvallende hiaten te hebben

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van rolid4you rolid4you Auteur op infoyo sinds
21 Augustus 2008


Bekijk het profiel van rolid4you
Datum: 15-09-2008
Auteur: Rolid4you
Apple introduceerde vorige week dinsdag samen met een nieuwe generatie iPods alweer de achtste versie van iTunes. Het meest opvallende onderdeel hiervan is ongetwijfeld Genius, een algoritme dat automatisch afspeellijsten samenstelt op basis van één nummer. De eerste ervaringen met Genius die op internet verschenen, waren behoorlijk positief. Hoe houdt het nieuwste speeltje van Apple zich echter in mijn huiskamer? Tijd voor een echte praktijktest!

Tjokvolle iPod

Tjokvolle iPod Een paar jaar geleden reed ik met een neef van Meppel naar schaatstempel Thialf in Heerenveen. Aan boord waren niet alleen twee paar schaatsen, maar ook mijn tjokvol geladen iPod. Neefje had thuis ook zo'n ding en wilde wat muziek van zijn gading horen. Driftig met zijn duim draaiend over het clickwiel wist hij ter hoogte van de afslag Steenwijk-Zuid (ongeveer vijftien kilometer verder) een Nederlandstalig nummer uit de autostereo te krijgen. ‘Goh, er staat wel veel op’, zei hij enigszins onder de indruk.

Sneu

Er staat inderdaad heel veel muziek op mijn iPod, en het probleem op mijn 'oude' exemplaar is dat al die muziek eigenlijk niet zo goed bereikbaar is als ik niet precies weet wat ik wil horen. De nieuwere modellen hebben in ieder geval de navigatie sterk verbeterd, maar het probleem blijft dat heel veel muziek min of meer vergeten wordt. De iPod werd ooit aangeschaft omdat de cd-wisselaar in de auto het begaf. In de praktijk doen we nu vrijwel hetzelfde met de iPod: een stuk of tien afspeellijsten met de cd's die toen ook al in de wisselaar zaten. Beetje sneu is het wel: met bijna achthonderd albums aan boord spelen we er ongeveer tien regelmatig af. Omdat ze het eenvoudigst zijn te bereiken!

Genius

Genius Het moet wel zo zijn dat Apple dit probleem ook heeft gekend. Het kan bijna niet anders dan dat veel bezitters van een iPod met 80 Gigabyte hier tegenaan zijn gelopen. En dit moet daarom ook wel de reden zijn geweest dat Apple met Genius op de proppen is gekomen, een systeem waarmee automatisch afspeellijsten gemaakt worden op basis van één nummer uit de bibliotheek van iTunes of een iPod. Apple belooft daarbij een originele afspeellijst met nummers die qua sfeer bij het geselecteerde lied horen, maar toch verrassend genoemd mogen worden. De eerste ervaringen van gebruikers wijzen erop dat Apple hierin is geslaagd. De artikelen gaan daarbij ook zonder uitzondering over het feit dat lang vergeten nummers opeens opduiken en bij de luisteraars een glimlach op het gezicht toveren.

Analyseproces

Analyseproces De praktijktest begint met het installeren van iTunes 8. Tergend langzaam werkt de nieuwe versie zich na opstarten door de bijna tienduizend muziekbestanden om de albumillustraties bij te werken. De prijs die blijkbaar moet worden betaald voor een nieuwe manier van presenteren van de muziek in iTunes. De zucht die in mijn borstkas huist, wordt nog een stuk groter als hierna een tweede voortgangsbalk verschijnt als iTunes de gegevens over mijn muziekcollectie verzamelt. Een minuut of vijf later meldt iTunes dat de info naar Apple wordt verzonden, waarna een nieuw analyseproces begint. Wie meer geduld heeft dan ik, mag het allemaal rustig afwachten, de rest van de wereld adviseer ik om even een kopje thee te gaan zetten. En bedenk dat het analyseren van de gehele collectie een eenmalige aangelegenheid is.

Fado

Fado De eerste test betreft de selectie van een nummer van de Algerijnse band Tinariwen. Prachtige 'desert blues' met een zeer specifieke sound en sfeer. Genius tovert op basis van dit nummer vrijwel direct een afspeellijst tevoorschijn die klinkt als een klok. Er zitten enkele andere nummers van Tiraniwen bij. Dat is aan de ene kant voor de hand liggend, aan de andere kant zeker niet storend. Verrassend is dat Genius deze Noord-Afrikaanse muziek redelijk vaak koppelt aan nummers in de Fado-traditie. Lijkt misschien gek, maar het werkt wat mij betreft wel! De eerste glimlach komt tevoorschijn als een nummer van Nitin Sawhney voorbij komt. Deze moderne, elektronische muziek met overduidelijke Indiase vocale en instrumentale invloeden past qua sfeer in het rijtje. Prima! Spannender wordt het met de alternatieve klanken van Dead Can Dance. Mm, even wennen meer ook dit gaat goed. De keuze voor een nummer van Sinéad O'Conner is op het randje en hetzelfde lijkt het geval voor een nummer van Blof, maar onze vaderlandse trots komt ook goed weg in dit illustere gezelschap!

Vragen

Vragen Genius heeft de eerste test glansrijk doorstaan. Het wordt dus tijd om de duimschroeven eens stevig aan te halen: een afspeellijst op basis van een nummer van K3. Ook mijn dochter haalt inmiddels de neus zwaar op voor dit trio, maar dat doet er nu even niet toe. Genius moet zijn muzikale talenten nu werkelijk showen! Het resultaat is ronduit verbluffend: op een paar nummers van K3 na komt er geen enkel nummer van een kinderbandje op voor. Het is een mix met artiesten die uiteenlopen van Raymond van het Groenewoud tot de Golden Earring, van Robbie Williams tot Depeche Mode, van de Frank Boeien Groep tot Anouk, van Frankie Goes To Hollywood tot Coldplay, kortom een ogenschijnlijk volstrekt willekeurige greep uit mijn muziekcollectie. Wat er overigens weer niet in staat, is muziek van Ch!pz en Kus, toch ook artiesten die hun pijlen op de jeugd richten. Het is een heerlijke lijst met een hoog 'glimlachgehalte', maar dit resultaat roept ook vragen op.

Hiaten

Hiaten Ik had zogezegd de nodige tijd om na te denken over de werking van Genius tijdens het de installatie van iTunes 8. Apple zal het geheim waarschijnlijk niet verklappen, maar het moet toch zoiets zijn als het matchen van mijn muziekcollectie met nummers die hier qua sfeer, ritme, muzieksoort, enzovoort goed bij passen. Apple heeft dit plan vermoedelijk al vrij lang gehad en heeft deze kennis in alle rust opgebouwd. En die basiskennis wordt ongetwijfeld nog uitgebreid met informatie over de nummers die bij mensen bij elkaar in een bibliotheek staan. Dit is echt een schat aan kennis over muziek die Apple aan het opbouwen is. Een schat van werkelijk onschatbare waarde, die op meer manieren te vermarkten is dan de tips die nu rechts in de Geniusbalk van iTunes verschijnen als een nummer wordt geselecteerd! Het is echter wel een schat met heel serieuze hiaten: sommige muziek kent het genie van Apple niet en dan houdt het hele spelletje op. Nummer onbekend? Dan geen afspeellijst! De Genius is behoorlijk slim, maar blijkbaar ook een kwetsbare persoonlijkheid...

Pretenties

Pretenties Welke al die hiaten zijn, kan ik natuurlijk niet zeggen. Ik verzamel tot op de dag van vandaag regelmatig elektronische muziek van websites zoals de muzieksectie van download.com, en daarvoor mp3.com. Hier staat een schat aan muziek van onbekende artiesten, die meestal gratis te downloaden is. Tachtig tot negentig procent gooi ik weg, maar de rest bevat vaak juweeltjes. Leuk voor mij, maar Genius kent al die nummers van deze onbekende artiesten niet en weigert pertinent een afspeellijst samen te stellen. En dat is toch een behoorlijke domper voor iemand zoals ik, die duizenden van die nummers in iTunes heeft staan. Gezien de werking van Genius begrijp ik het wel: deze gimmick kan immers niet even een muziekstuk analyseren en er minimaal 25 andere nummers bij zoeken. Maar als blijkt dat Genius ook nog nooit heeft gehoord van de grootste Fado-zangeres aller tijden, Amália Rodrigues; hij zijn schouders achteloos ophaalt voor John Lee Hooker; de legendarische bluesgitarist Stevie Ray Vaughan hem helemaal niets zegt, wordt het mij toch een beetje te gortig. Hier is zeker geen sprake van een muzikaal genie, maar meer van een opvallend getalenteerde ruwe diamant die toch vooral zijn klassieken nog maar eens zeer grondig moet leren om uit te groeien tot het genie dat hij pretendeert te zijn!

Reacties op dit artikel
Marco lammers, 2008-10-06
( +1 )

Wat ik me dan afvraag...

als genius geen muzieklijst kan maken op basis van een nummer - dan komt dit nummer dus ook niet terug in muzieklijsten op basis van andere nummers

genius wordt dan een systeem om een deel van je muziekverzameling te herontdekken, maar ook om een ander deel definitief te vergeten
Someone, 2008-11-25
( 0 )

Super

Heeft mij overgehaalt op het podje to kopen
Itunes gebruiker, 2009-05-18
( 0 )

Wat mij opvalt is dat het de muziekkenner onderschat. Genius lijkt mij eerder geschikt voor mensen die nog muziek moeten leren kennen cq ontdekken.
Ik heb meer verstand dan muziek dan iTunes. Maar ik zie dit Genius meer als een extra functie in iTunes die je kan gebruiken.

Dat er geen artiesten worden erkent die werkelijk wereldberoemd zijn zegt mij genoeg. Een achterlijk systeem.
Ik ken JL Hooker en Steve Ray Vaughan natuurlijk wel. Maar ja, ik ben een soort Leo Blokhuis en muziek is een hobby van mij.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl